Måttbeställa mattor

Du som vill ha mattor som skall passa exakt där de skall ligga har möjligheten att måttbeställa mattor. Oftast passar någon av standardstorlekarna men när de inte gör de så kan det vara bra att få en matta i exakt den storlek man önskar.

Vanliga storlekar under vardagsrumsbordet är

  • 140 x 200 cm
  • 160 x 230 cm
  • 200 x 300 cm

Om du av någon anledning skulle vilja ha  en matta som är i storleken 3,5 x 3,5 meter så detta är oftast ingen standardstorlek. Ett bra alternativ är då att välja en snygg heltäckningsmatta som klipps till i den önskade storleken. Det går ofta att välja mellan att få en langetterad kant eller en bandkant i olika material. Heltäckningsmattor finns i allt från tunna flatvävda mattor till tjocka härliga ryamattor. En vanlig bredd på rullen som heltäckningsmattan kommer på är 4 meter.

Utöver heltäckningsmattor så finns självklart även gångmattor i bredderna  50 cm, 67 cm, 80 cm och 100 cm som är vanliga bredder. Vanlig längd på rullarna i respektive bredd är 20 till 30 meter. Gångmattor som är ämnade för att ligga i en hall brukar ofta vara gummerade vilket gör dem halkfria, dessa mattor är även relativt tunna (4mm till 7mm) så att dörrar lätt går att öppna över mattan. Den absolut vanligaste bredden på en gångmatta för hallen är 80 cm, sedan anpassas längden för att passa just den hall som mattan skall ligga i.

Det gäller att mäta noga vid köp av måttbeställda mattor då öppet köp oftast inte gäller.