Om mattor

När det gäller mattor så finns det en uppsjö av olika tillverkningsmetoder och kvalitéer. Vilket typ av matta som passar ditt behov beror mycket på vilka egenskapar du föredrar hos en matta.
Här nedan listar vi några vanliga typer av mattor som passar till olika rum.

Mattor till vardagsrummet

Till vardagsrummet passar de flesta mattor. Många vill ha något lite mjukare att sätta ner fötterna på därför har ryamattor länge varit mycket populära. Ryamattor med lång lugg har blivit mindre populära mycket på grund av att de är svårare att hålla rena, under senare tid så har ryamattor med kortare lugg (2-3 cm) ökat i popularitet, men en sådan matta så får man en mjuk matta men som lättare går att städa. Dagens ryamattor är tillverkade i konstfibermaterial som varken luddar eller släpper trådar. Ryamattor i ull har sedan länge varit utdöda. Några andra vanliga mattor i vardagsrummet är wiltonmattor (maskinvävda mattor), röllakanmattan (handvävda mattor i ull) och handknutna mattor. Självklart passar i princip vilken matta som helst i vardagsrummet, det är helt beroende på tycke och smak.

Mattor till hallen

Något att tänka på när du köper en matta till hallen är om du har dörrar som öppnas ut mot hallen. Då gäller det att inte köpa en matta som är för tjock, då kommer du att få problem med att öppna dörrarna då det fastnar i mattan. En annan sak som är viktigt för en matta i hallen är att den bör vara halkfri, i en hall springer man mycket och att ha en matta som inte ligger still på golvet kan vara mycket farligt.
Eftersom det inte finns standardstorlekar på hur lång en hall skall vara så är det även bra att att välja en typ av matta som går att måttbeställa.
En vanlig typ av matta som har alla de egenskapar som en hallmatta skall ha är de tuftade mattorna med gummerad undersida. Dessa finns ofta på metervara och kan klippas till i exakt den storlek du önskar. Det finns även många andra typer av mattor som går att lägga i hallen och även anpassa i den storek du önskar, några av dem är: silkesmattor, wiltonmattor, ryamattor, ullmattor och ryamattor.

Mattor till köket

En köksmatta bör vara en matta som du enkelt kan tvätta, det finns tre typer av mattor som lämpar sig mycket bra i köket, dessa är plastmattor, plast- och garnmattor samt trasmattor.

  1. Plastmattor, dessa mattor är de som är absolut enklast att sköta vilket har gjort dem mycket populära i köket. En plastmatta kan du enkelt torka av med en trasa. När du känner att du vill fräscha upp hela mattan så slänger du enkelt in den i tvättmaskinen på 30 grader så blir den som ny.
  2. Plast- och garnmattor, denna typ av matta är en blandning av plastmattor och trasmattor. Här har bomull blandats med plast vilket ger en matta som är lika slitstark som plastmattor men ger en mjukare mer ombonad känsla genoma att den även innehåller bomullsgarn. Dessa mattor går även att tvätta på 30 grader i maskin.
  3. Trasmattor, en trasmatta tillverkas oftast i bomullsgarn vilket gör att du får en mycket ombonad känsla i rummet. Man brukar rekommendera hantvätt för trasmattor, det gör att du själv kan tvätta den.